'De vreemdeling in het land en in de literatuur'

Al sinds de middeleeuwen kwamen er ‘vreemdelingen’ in Nederland om hier hun toekomst te zoeken. Mensen met een ander geloof, een andere huidskleur, andere opvattingen. Zigeuners, joden, zwarten, Duitse seizoenarbeiders.
De roman De zwarte met het witte hart van Arthur Japin uit 1997 is een mooi voorbeeld van hoe het is om als buitenstaander in een vreemde samenleving je weg te vinden. Voor wie het boek niet kent: het is de geschiedenis van twee zwarte Ghanese prinsjes uit het midden van de negentiende eeuw die door de koning, die ook hun vader en oom is, in ruil voor talloze slaven meegegeven worden aan de Hollandse delegatie om in Nederland een westerse opvoeding te krijgen.
Maar meer dan dit particuliere verhaal is het een relaas over aanpassing en afweer, het bewaren of loslaten van je identiteit en integriteit, over de reacties en houding van de Nederlanders op mensen van een geheel andere cultuur en met een andere huidskleur.
Dat bracht mij bij de vraag hoe er door de eeuwen heen gereageerd werd op vreemdelingen, buitenlanders, die voor langere tijd of permanent in ons land kwamen wonen? Wat voor soorten buitenlanders zijn hier geweest? Raakten ze geïntegreerd in de Nederlandse cultuur?  Werden ze uiteindelijk ook zichtbaar in de Nederlandse literatuur en zo ja, op wat voor manier?  En hoe is dat tegenwoordig?

 

Anderen over mijn lezingen

‘Als jij een verhaal houdt krijg ik op een prettige manier , heel rustig en soms met een  leuke anecdote of met je eigen visie op een situatie of persoon, veel nieuwe informatie over een onderwerp waar ik naar mijn idee best al veel vanaf wist. Jouw lezing voegt altijd bijzonderheden toe. Je weet veel , hebt veel gelezen en kan daardoor een onderwerp breed brengen. Je legt verbanden met zaken die eigenlijk zijdelings ook bij dat speciale onderwerp horen.
Jouw uitstraling tijdens je verhaal of interview komt bij mij over als van iemand die graag wil dat de toehoorders het ook naar hun zin hebben. En dat hebben zij.’

H. Donkers

‘Omdat ik je in het verleden al eens een voordracht heb horen houden, weet ik dat je heel gemakkelijk spreekt  en ver boven je stof staat. De complexiteit van het werk heb je ons haarscherp laten zien.’

A. Coomans

 ‘Dannie ten Zweege is in de Tielse bibliotheek geen onbekende. Zij heeft menige lezing op haar naam staan. Met haar scherpe analyse en altijd weer interessante invalshoeken weet zij een boeiende presentatie te geven.’

website openbare bibliotheek Tiel